Green absinthe, färskpressad citron juice & socker.
Absinthe sour är en frisk cocktail där syran från citronen och sötman i sockret jämnar ut bitterheten som finns i den örtbaserade absinten. En klassisk cocktail med citrussmak.
Green absinthe serverad på klassiskt vis med iskallt vatten och en sockerbit.
Malört – Artemisia absinthium – som genom historien har använts som läkeväxt har gett sitt namn åt absinten som i sin tur har många historier bundna till sig.
Bland annat sägs det att efter du druckit absinten får du besök av antingen den gröna fén eller den gröna häxan.
Det har också varit en favorit hos konstnärer, författare och poeter som under 1800-talet flockades på Paris krogar under l’heure verte – den gröna timman, då ryktet gick att drycken kunde ”ge musan vingar”.
Green absinthe serverad på klassiskt vis med iskallt vatten och en sockerbit
Malört – Artemisia absinthium – som genom historien har använts som läkeväxt har gett sitt namn åt absinten som i sin tur har många historier bundna till sig.
Bland annat sägs det att efter du druckit absinten får du besök av antingen den gröna fén eller den gröna häxan.
Det har också varit en favorit hos konstnärer, författare och poeter som under 1800-talet flockades på Paris krogar under l’heure verte – den gröna timman, då ryktet gick att drycken kunde ”ge musan vingar”.
Whiskey, varmt kaffe, farinsocker & vispad grädde
Det påstås att Irish coffe komponerades redan på 1940-talet av köksmästaren Josef Sheridan på restaurangen Foynes som låg på en irländsk flygplats i Limerick för att värma frusna flygpassagerare, som anlänt med amerikaflyget.
Absinthe & mousserande vin
Death in the Afternoon är en ”bubbel”baserad cocktail som skapades med inspiration från Hemingways passion för Absinthe. Hemingway var fascinerad av Absinthe och inkluderade det i flera av sina verk. Drinken fick sitt namn från Hemingways novell med samma namn, där han skriver om tjurfäktning i Spanien och beskriver det dramatiska ögonblicket när tjuren dör på eftermiddagen.
Whiskey, sockerbit, angostura bitter & sodavatten.
Old Fashioned introducerades på 1800-talet, drinken var ett sätt att njuta av sprit av hög kvalitet på ett mer balanserat och smakfullt sätt. Den anses vara en av de äldsta mest kända cocktailarna och har en rik historia inom cocktailvärlden. Under tidensgång har Old Fashioned behållit sin enkla och eleganta karaktär, trots förändringar i cocktailvärlden. Det är en tidlös drink som uppskattas för sin balans, smak och traditionella charm.
Aperol, mousserande vin & sodavatten.
Drinken serveras traditionellt i ett vinglas fyllt med is och garneras med en apelsinskiva.
Det var inte förrän på 1950-talet, när drinken fick namnet ”Spritz”, som den började vinna popularitet i norra Italien, särskilt i regionerna Veneto och Friuli-Venezia Giulia. Drinken blev en symbol för aperitif-kulturen och en vanlig dryck i barer, kaféer och på uteserveringar. Den karakteristiska orangeröda färgen från Aperol, den bubblande friskheten från prosecco och den milda beskan gör Aperol Spritz till en läskande och livlig cocktail.
Gin, färsk limejuice, socker & mousserande vin.
Drinken French 75 sägs ha skapats på Harry’s New York Bar i Paris under tiden mellan första och andra världskriget. Kombinationen sägs ha en sådan kraft att det känns som att bli beskjuten med den kraftfulla franska 75 mm fältkanonen. French 75 har blivit en populär cocktail tack vare sin eleganta och festliga natur. Den är känd för sin balans mellan syra, sötma och bubblor. Den är även känd under namnet Cocktail 75 eller i Frankrike som Soixante Quinze (Sjuttiofem)
Baileys, kahlua, vodka & vispad grädde.
Mudslide är den perfekta efterrättsdrinken. Denna gräddiga dröm med både en söt karaktär och starka inslag av gräddkola, serveras i ett tumblerglas och såklart med ett körsbär på toppen.
Mousserande vin, fläder, färskpressad lime & pennyroyal
Hemmingway’s mistress är en läskande cocktail som går åt det friskare hållet. Den innehåller ingen starksprit så alkoholhalten blir lite lägre än en klassisk cocktail.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Ljus rom, färsk limejuice, grenadin & äggvita
Denna rosa dröm med en lite sötare karaktär passar perfekt som en efterrättsdrink.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Gin, fläder, granatäpple, pennyroyal, tonic & lime.
Med en bas på Broker’s Dry Gin men med en twist med fläder och granatäpple är den här gin & tonicen lika förförisk som självaste Ms Alder själv.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Gin, licor 43, mango juice, färskpressad limejuice, äggvita & chili flakes
Är du sugen på något riktigt uppfriskande med extra sting kan vi verkligen rekommendera att du beställer en Man-go’s to hell. Det är en cocktail med syrlig karaktär med en avslutande hetta ifrån chiliflakes som strös på toppen.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Gin, chambord, socker, färskpressad citronjuice, äggvita & lakritspulver.
Vår käre Sherlock hade sina laster men oroa dig inte det är inget olagligt med den här cocktailen. Opium har en söt karaktär med smak av svarta hallon.
Gin, melon liqueur, curacao liqueur, färskpressad limejuice & äggvita
Om du gillar söta drinkar så rekommenderar vi Léstrade Nightcap. Cocktailen serveras i ett bongglas och har en fruktig smak av melon.
Whisky, färskpressad citronjuice, socker & äggvita
Med en underton av whisky, härlig smak av citrus och ett fluffigt äggviteskum gör denna drink ingen besviken! Serveras i ett tumblerglas över is.
Vodka, körsbärslikör, färsk citronjuice, grenadine & äggvita
Cherry on är en frisk och syrlig körsbärscocktail med lite sötma.
Serveras i ett tumblerglas över is. Perfekt för den som älskar körsbär.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Rom, vindruvor, socker, färsk citronjuice & äggvita
Ska du fly undan JACK eller lösa något av våra mysteries? Oavsett vilket escape game det blir så är denna syrliga cocktail med en bas på muddlade vindruvor en självklart val för den som vill ha något av en lite friskare karaktär. Serveras i tumblerglas över is.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Apelsinjuice & mousserande vin.
Drinken Mimosa har sitt ursprung i Frankrike och blev populär under 1920-talets Belle Époque-tid. Ursprunget till namnet ”Mimosa” kommer från den gula färgen hos en mimosablomma, som liknar färgen på den färdiga drinken. Mimosa är en enkel och elegant cocktail som består av lika delar färskpressad apelsinjuice och mousserande vin.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Bellini – Mousserande vin & persikopuré
Drinken Bellini är traditionellt gjord med två huvudingredienser: färsk persikopuré och mousserande vin, vanligtvis prosecco. Den har sitt ursprung i Venedig, Italien, och skapades på 1940-talet av bartendern Giuseppe Cipriani som inspirerades av den venetianska konstnären Giovanni Bellini och ville skapa en cocktail som återspeglade konstnärens unika och levande färgpalett.
Den går även att få som ett alkoholfritt alternativ.
Gin med Tonic och lime.
En riktig klassiker som passar lika bra innan maten som efter. Vi serverar vår G&T i ett highballglas blandad på Broker’s Dry Gin och Thomas Henry Tonic toppad med lime.
Rom med Coca-cola och lime.
Kallas även för Cuba libre ursprungligen sägs cuba libre vara en dryck gjord på sockerrör och vatten, men vi valde ändå den lite modernare varianten med coca-cola och rom. Serveras i ett highballglas med is och toppad med lime.
Ursprung/region: Frankrike, Rhône.
Druva: Viognier
Avsmakning: Med en försiktig syra, härlig arom och en hint av bitterhet faller detta oförargliga vin de flesta i smaken.
Alkoholhalt: 13%
Schiste & Granite passar perfekt som sällskapsdryck. Schiste & Granite är alla smårätters bästa vän. Ett glas tillsammans med kallskuret och hummus är en lika perfekt kombination som självaste Sherlock Holmes och Dr. Watson.
Ursprung/region: Frankrike, Loire
Druva: Sauvignon Blanc
Avsmakning: Vinet är aromatiskt och har en klar ljus gul färg, fruktig doft med inslag av guava, litchi, citrusfrukter, mineral och nässlor. Marken det odlas på brukas ekologiskt utan tillsatser av kemiska bekämpningsmedel.
Alkoholhalt: 12%
Marigny Neuf är ett vin som passar utmärkt att serveras väl kyld som en aperitif eller till ostbrickan. Till vår sallad som serveras som en förrätt innan våra nygräddade flatbreads är det här är ett utmärkt vin att dricka till.
Ursprung/region: Tyskland, Pfalz
Druva: Riesling
Avsmakning: Delikat fruktig och frisk doft med fin, aning rökig mineralton, inslag av äpple, krusbär, rabarber och persika. Vinet har en ljusgul färg med gröna reflexer.
Alkoholhalt: 12%
Mineralstein är ett utmärkt val om man vill njuta av ett glas vitt med sitt sällskap. Vill du kombinera det med något på vår meny så skulle vi rekommendera det ihop med ostbrickan eller våra flatbreads.
Ursprung/ region: Frankrike, Chablis
Druva: Chardonnay
Avsmakning: Fräsch och frisk doft med en härlig livfullhet med fruktiga och blommiga toner.
Alkoholhalt: 12,5%
Petit Chablis har en guldgul och blek grön färg, det har en frisk karaktär. Det passar bra som aperitif vid en lite mer kyld temperatur och något mindre kylt ihop med mat.
Ursprung/region: Italien
Druva: 65% Corvina, 30% Rondinella, 5% Molinara
Avsmakning: Fyllig, balanserad och fräsch med inslag av smultron och hallon.
Alkoholhalt: 12%
Med sin ljusrosa färg en doft av vita blommor och en kombination av frukter som körsbär och persika går det här lite torra rosévinet lika bra ihop med kallskuret och lite snacks eller som ett ”sällskapsvin” tillsammans med vänner på vår uteservering.
Ursprung/region: Frankrike, Rhône
Druva: Syrah
Avsmakning: Svarta frukter som björnbär och svartavinbär. Kryddiga toner och inslag av lakrits.
Alkoholhalt: 13,5%
Schist är en av de äldsta sedimentära bergarterna. Granit är en hård, vulkanisk sten med många kristaller. Båda stenarna är rika på mineraler och ger rika, strukturerade viner. Detta vin mognar i tre till åtta månader i betongtankar. Det här intensiva rödvinet passar bra ihop med kraftiga ostar.
Ursprung/region: Italien, Sicilien
Druva: Nero d´Avola
Avsmakning: Svartavinbär, körsbär, läder och en hint av peppar.
Alkoholhalt: 14%
Det här vinet ifrån södra Italien har en fyllig karaktär som är lite åt det torrare hållet. Det passar perfekt till våra Flatbread med sin lite överraskande fruktighet men välbalanserade smak.
Ursprung/region: Italien, Veneto
Druva: 80% Corvina, 20% Rondinella
Avsmakning: Körsbär och plommon
Alkoholhalt: 13%
Med en mörkröd färg och fyllig karaktär passar det här vinet Idealiskt till chark och milda till medelstarka ostar. Perfekt om du bara är sugen på lite plock, bland våra smårätter hittar du både chark och ostbricka.
Ursprung/region: Italien, Piemonte
Druva: Barbera
Avsmakning: Aromer av plommon, hallon och blåbär med inslag av vitpeppar och stjärnanis balanserat med en frisk syra och eleganta tanniner.
Alkoholhalt: 13,5%
Det här vinet går lika bra ihop med kallskuret som med vegetariska rätter. Till våra flatbreads serverar vi en kryddig salami och Prosciutto skinka eller det vegetariska alternativet med marinerad zucchini i skivor. Men det fungerar lika bra som sällskaps dryck så om man har ett glas kvar i flaskan efter maten så går det bra det med.
Ursprung/region: Italien, Veneto, Prosecco.
Druva: Glera
Avsmakning: Frisk, fruktig doft med blommiga inslag, aromatiska inslag av citrus, äpple och päron.
Alkoholhalt: 11,5%
Vår Prosecco serveras i ett coupeglas med bred låg kupa. Enligt myten så är formen på glaset baserat på Marie Antoinettes bröst. Det är alltid festligt med ett glas mousserande vin om det så är som fördrink eller ihop med vår trevliga charkbricka.
Ursprung/region: Italien, Emilia-Romagna, Reggiano
Druva: Lambrusco är både namnet på vinet och druvan det görs av.
Avsmakning: Bärigt, ungdomligt, spritsigt vin med sötma, inslag av blåbär, körsbär, mandel och örter.
Alkoholhalt: 7%
Lambrusco är ett bubbligt vin med en tät, mörk, blålila färg. Det serveras i ett klassiskt vinglas vid en temperatur på 7–12 grader, alltså svalare än vad man vanligt vis serverar röda viner. Denna pärlande dryck rekommenderar vi att ni dricker ihop med våra flatbreads men går lika bra att avnjuta i gott sällskap efter en omgång i något av Sherlock Mysteries.
Ursprung/region: Frankrike, Pays d’Oc
Druva: Chardonnay
Avsmakning: Fruktig och uppfriskande smak med balanserad sötma och syra. Tydliga inslag av citrus och tropiska frukter, lime, vit persika, litchi och blommor.
Alkoholhalt: 0,0%
En sprudlande dryck som serveras i ett coupeglas och passar perfekt som en aperitif eller ihop med vår charkbricka. Pierre Zéro Sparkling är ett alkoholfritt mousserande vin från södra Frankrike som har tilldelats silvermedalj i Gilbert & Gaillard International Challenge 2019.
Ölen är lagrad på ekfat från Whiskyframställning, det gör att ölen har en liten ton av whisky och vanilj. Med en fruktig smak med inslag av fat, smörkola, vanilj och torkade dadlar passar den riktigt bra ihop med vår ostbricka.
Ursprung: Edinburgh, Skottland
Alkoholhalt: 6,6%
En ljus lager med en maltig, fruktig smak med inslag av ljust bröd, honung och citrus. Med andra ord en vanlig öl. Perfekt som sällskapsdryck eller ihop med våra flatbreads.
Ursprung: Edinburgh, Skottland
Alkoholhalt: 4,6%
Caribbean rum kask är en Indian Pale Ale som är lagrad på ekfat som använts vid framställning av Karibisk rom vilket ger en smakton av kryddad rom. Det är en smakrik öl med sötma, inslag av fat, smörkola, choklad torkad frukt, vanilj och kryddor. Den går väldigt bra ihop med vår ostbricka och under vår dryckesprovning för personalen blev det en storfavorit. Innis & Gunn är kända för sina unika färger som kommer ifrån lagrings processen, så låt er inte luras av den mörka färgen.
Ursprung: Edinburgh, Skottland
Alkoholhalt: 6,8%
En Indian Pale Ale med en nyanserad, fruktig smak med liten sötma. Med inslag av fat, tropisk frukt, apelsin, smörkola, grapefrukt och vanilj passar den perfekt som sällskapsdryck eller till det vegetariska alternativet på våra flatbreads.
Ursprung: Edinburgh, Skottland
Alkoholhalt: 5,6%
Vi har inte lyckats hitta någon bra alkoholfri öl ifrån Skottland, så vi fick hålla oss till en öl ifrån Sverige. Det är en ljus öl med tydlig fyllighet och en delikat beska. Den passa utmärkt till våra flatbreads eller som en sällskapsdryck i goda vänners lag.
Ursprung: Sverige
Alkoholhalt: 0,5%
Ordet ”brut” betyder rå och innebär att drycken har framställt/jästs utan socker (ibland mindre mängd socker) och där råa frukter fått stå för framställningen/jäsningen. Det betyder att Galipette Cidre är en halvtorr/torr cider som har en fruktig smak med lite sötma med inslag av röda äpplen, halm, nötter, kryddor och apelsinskal. Det är en läskande sällskapsdryck som även passar väldigt bra ihop med vår ostbricka.
Ursprung: Frankrike, Bretagne
Alkoholhalt: 4,5%
Galipette betyder Kullerbytta på franska, vilket vi tycker passar utmärkt för denna lekfulla fruktiga cider med sötma. Smaken har inslag av röda äpplen, kryddor, honung och apelsin. Som sin alkoholhaltiga syster så passar även denna cider till vår ostbricka eller som en sällskapsdryck.
Ursprung: Frankrike.
Alkoholhalt: 0%
En kopp rykande hett kaffe som serveras tillsammans med ditt val av avec.
Ordet avec är franskt, och betyder med. Det är en kortform av uttrycket du café avec le petit verre som betyder kaffe med det lilla glaset. Om du är den som föredrar något sötare i glaset så har vi ett flertal alternativ på passande likörer. Fråga gärna vår eminenta personal om utbudet.
Rom är en destillerad spritdryck som görs av jäst sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. Rom är världens vanligaste sprittyp och härstammar i sin moderna form från Västindien. Romen förknippas ofta med sjöförare och skepp, kanske är det ett glas rom du ska ta med dig in när det är dags att spela The mystery of M/S Moran? Hör med vår eminenta personal om vad som finns på hyllorna.
Hos oss kan du njuta av en klassisk Laphroaig 10 från Islay, Skottland eller sippa på ett glas svensk whisky från destilleriet Spirit of Hven som ligger på ön Hven i Öresund. Vill du veta mer om vilka flaskor som finns på hyllan bakom baren så tveka inte på att fråga vår eminenta personal om utbudet.
Sherlockeds omtalade “sharing menu” med nybakade flatbreads, tillbehör & toppings
Old Italian style flatbread
Nybakade surdegsflatbread med olika smaker och kombinationer:
Färskost, Soltorkade tomater, Rucola, Crème Fraiche, Chips, Olivolja, Örter, Vitlök, Parmesan & Prästost.
Smårätter & tillbehör som serveras till flatbread
Sallad, Salame Peperoncini, Prosciutto & Snackbricka.
Ni startar er Bonanza med en sallad och en snackbricka med Blue corn chips, Potatischips, Krispig morot & Vitlöksyoghurt till förrätt, efter det serveras ni flatbread där alla tre smakkombinationer fördelas över ett flatbread.
Kycklingvingar
(5 stycken)
Sherlockeds egna BBQ kycklingvingar med en lätt rökighet och lite hetta. Serveras tillsammans med en vitlöksyoghurt.
Blue corn chips, potatischips, krispig morot & Vitlöksyoghurt
Ett perfekt tillbehör till Sherlockeds kycklingvingar eller om man vill ha lite hederligt "chips och dippa" till drinken eller ölen.
Rökta, rostade och saltade mandlar.
Ett perfekt tilltugg till drinken eller ölen, det här är en riktig favorit hos personalen. Har man smakat en nöt är det nästa omöjligt att sluta.
Gröna Nocellara Oliver
En riktig favorit bland oliver! Från sydvästra Sicilien kommer dessa sprakande gröna oliver med kärna. Smaken är smörig, nötig och något söt. Olivsorten heter Nocellara och skördas tidigt på säsongen för att sedan fermenteras under kort tid. Detta ger en krispig och mild oliv.
Kockens val av två ostar.
Serveras med ett tunt knäckebröd och marmelad.
Prosciutto & Peperoncini Salami
Prosciutto är en italiensk lufttorkad skinka som är tillverkad enligt urgamla hantverkstraditioner. Den fina råvaran och att torkningen pågår i minst 10 månader ger en fyllig, nötig, skinka med mild sälta och sötma.
Peperoncini Salami är en lufttorkad salami från Italien. Den är rustikt i utseende och smak med en chilihetta i eftersmaken.
Vår kocks hemmalagade Hummus serveras tillsammans med nybakat bröd.
Hummus är en röra gjord på kikärtor, den har sitt ursprung i medelhavsregionen och har funnits sedan medeltiden.
Rucola, Roman, Semi-torkade tomater, Balsamico & Parmesan
En frisk sallad toppad rikligt med parmesanost, en perfekt sidorätt till vår charkbricka.
Glass, våffla, choklad & jordgubbssylt.
En riktigt gammal klassiker men här i en ny tolkning “Glassbåt” på Shelockeds vis serveras i en tekopp och självklart med en livboj.
Salta Lantchips.
Riktigt krispiga och salta chips. Perfekt om man är sugen på något salt till drinken.
Vill du bara ha något litet sött på maten eller till kaffet så kan vi rekommendera vår chokladtryffel.
Avrunda middagen men en skål klassiskt smågodis.